Presterar bäst på beställning

Det här med att planera in skrivtid är nog en metod som passar mig väldigt bra. Motsatsen skulle väl vara att skriva när andan faller på eller när man oväntat får en timma över (när händer nånsin det?).

När jag gick i skolan hade jag aldrig problem med att vara kreativ. Det fanns avsatt tid under skoldagen för detta – svenskalektioner, musiklektioner och bildlektioner. Jag var även med i kören och spelade först fiol och sedan gitarr, och det fanns ju också inplanerat på schemat. Det förväntades även att man gjorde sina läxor till nästa lektionstillfälle vilket gjorde att även delar av min fritid planerades upp för att prestera.

Sen slutade jag skolan och började jobba och plötsligt försvann mycket av kreativiteten i mitt liv. Och min gissning är att det beror på att det plötsligt inte stod på schemat. Paradoxalt nog tycks jag vara som mest kreativ och presterande under press. Jag säger paradoxalt nog eftersom det känns mer logiskt för mig att det kreativa spelrummet torde vara större om man får utlopp för det i stunden, när man är inspirerad. Men för mig funkar det bättre att få en uppgift och en utsatt tid – då händer det grejer.

Alltså, note to self: planera in skrivsessioner i kalendern!

Divider

Annonser

6 reaktioner till “Presterar bäst på beställning

 1. Igenkänningsfaktorn är hög! Även jag presterar bäst på beställning, dessutom helst med en deadline som ligger farligt nära. Under skoltiden gjorde jag alltid allting i sista minuten (men med tillräckligt mycket tid för att ändå prestera något som jag var hyfsat nöjd med). Det har jag tagit med mig som en lärdom när det gäller skrivandet – jag behöver deadlines och delmål, annars blir det inte särskilt mycket gjort.

  Gillad av 1 person

 2. Det gäller att bestämma sig, så ser jag på det. Det är långt ifrån roligt och inspirerande alla gånger, men i slutänden är det värt alla ”trista” timmar också.
  Jag såg en dokumentär med författaren John Irving för ett bra tag sedan, han pratade om hur han vridit och vänt på varje mening i varje bok, hur han kände böckerna utan och innan när de till slut var klara. Det kan inte alltid vara inspirerande och kul, hårt jobb är sällan det hela tiden. Bara att bita ihop 😄
  Många verkar sätta upp deadlines för sig själva, antingen i tid eller ord. Jag har aldrig gjort det, mitt problem är det motsatta, dvs att jag inte kan sluta förrän jag däckar. Så jag ska testa detta med antal ord när nya råmanuset ska skrivas, för att dels veta att jag håller takten, dels inte jobbar för långa pass.
  Blir roligt att följa hur du väljer att göra och hur det fungerar för dig, nya upptäckter och råd är alltid välkomna tycker jag så jag håller utkik 😊

  Gillad av 1 person

 3. Bra att du kommit fram till en viktig insikt som kan få dig att komma vidare i ditt skrivande 🙂 Ibland kan det behövas en uppgift för att komma framåt, ibland är det inspiration eller något annat. Det finns nog lika många tankar och rätt vägar som det finns skrivande människor 🙂 I ditt fall låter det som om du behöver uppgifter. Jag kan då varmt rekommendera den utbildning jag just nu genomför (försöker genomföra och det är så kul!). Linnéuniversitetets Kreativt skrivande på distans. Jag vet att du nämnde vid ngt tillfälle att du är intresserad och mitt bästa tips till dig är att söka den. Jag tror att du kommer få precis det du eftersöker.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s