Att tonsätta sig själv

Marie skrev så fint om hur musik kan påverka det man skriver, och Carola hakade på med ännu fler tankar kring detta.

När jag läste Maries text så kände jag igen mig i att jag har svårt att lyssna på textsatt musik när jag behöver koncentrera mig, därför har jag aldrig provat det när jag skriver. Det var inte särskilt länge sen jag lärde mig att ha musik på när jag jobbar, tidigare har jag blivit för distraherad av texten och börjat lyssna så aktivt att arbetet blivit lidande.

Instrumental musik känns mer som min melodi alltså, i alla fall om jag ska kunna få något gjort samtidigt. Klassisk musik har jag aldrig direkt fastnat för, men jag vet att all typ av musik verkligen berör mig på djupet så jag tror egentligen jag borde prova det. Carola kom med en annan lösning – filmmusik. Den är ju ofta instrumental och dessutom särskilt vald/komponerad för att skapa en viss typ av känsla för att förstärka budskapet i filmen. Det känns som den perfekta lösningen!

Hösten 2013 började jag skapa spellistor i Spotify varje månad med de sånger som jag just den månaden tyckte lite extra om. Våren 2014 skiljde mig och det är väldigt tydligt (och sorgligt!) att se hur innehållet i spellistorna speglar mitt mående just då. Senare, under andra omständigheter i mitt liv, har spellistorna vissa månader helt uteblivit – t.ex. lyssnade jag visst väldigt lite på musik när jag och min nuvarande (dåligt ord – han är ju inte bara nuvarande utan kommer vara den alltidvarande!) man träffades. Man har ju en tendens att gå upp i varandra när man är nykär helt klart.

När jag skiljde mig använde jag musiken för att må bättre. Ibland för att få utlopp för min ilska och frustration, ibland för att locka fram sorgen och ibland för att peppa mig själv. Jag tänker mig att jag borde kunna använda musik på samma sätt i mitt skrivande. Att leta reda på musik som förstärker känslan jag vill förmedla i min text.

Och nu slog det mig… kommer detta bli ännu ett sätt för mig att prokrastinera?

Divider

Annonser

9 reaktioner till “Att tonsätta sig själv

 1. Ett tag var jag duktig på att göra egna spellistor på Spotify med olika humörsteman osv. Sedan blev det inget av det. Och nu är jag lat och lyssnar på listorna Spotify gör till mig. Men vad roligt det var att leta eget. För att inte tala tidskrävande. Så ja, nog finns det tusen sätt att skjuta upp det egna skrivandet. 😉

  Gillad av 1 person

 2. Hahaha, nej det kommer inte att bli ännu ett sätt för dig att skjuta upp skrivandet! Det är ett sätt att inspirera dig själv att börja. Eller, det blir vad du gör det till, som allt annat 😀
  Carolas vinkel med filmmusiken gillade jag verkligen och jag skrev det i någon kommentar på min blogg, att den musiken ofta är packad med känslor. Det var ett bra tips!
  Håller med om att musik är så förknippat med perioder – från Bryan Adams och Everything I do på scoutlägret i England till gymnasiediscotiden när vi dansade till Puff Daddys I’ll be missing you och Luniz I got five on it och 2011 när jag jobbade ihjäl mig till Keshas album Cannibal och helt hysteriskt poppade låten It’s a beautiful life i bilen till och från jobbet medan jag störttjöt. Heja vad mysigt det var! 😀

  Gillad av 2 personer

  1. Minnen är verkligen starkt knutna till musik! Och andra saker. Igår hittade jag ett lypsyl jag inte använt på några år (ingen fara, det hade inte ruttnat eller nåt…) och lukten av det kastade mig tillbaka till en massa (tyvärr) jobbiga känslor kring perioden då jag använde just det. Intressant det där!

   Gillad av 2 personer

   1. Igenkänningen i detta fenomen är stor, hos alla tror jag. Och det är verkligen något som går att använda i skrivandet, för som man känner sig själv känner man andra och om ett gammalt (men icke mögligt eller läskigt) lypsyls lukt kan kasta dig och mig tillbaka i tiden så är det en gestaltning att tjuva med garanterat bred igenkänning.

    Gillad av 1 person

 3. 1. Jag var tvungen att googla prokastinering 😉
  2. Jag tror inte (precis som Marie skriver) att letandet efter musik är just det 🙂

  Vet inte om det är överflödigt, men här är ”Reading soundtrack” på Spotify (https://open.spotify.com/user/spotify/playlist/37i9dQZF1DWZwtERXCS82H?si=Rh9INE33).
  Det är en lista som ständigt uppdateras med klassisk musik och filmmusik. Jag brukar lyssna på den, och spara därifrån till min ”Skrivlista” som nu har över 200 musikstycken (alla klassiska). Då slipper du aktivt leta, det bara serveras 😉

  Ha en bra skrivdag!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s