Biblioterapi ändå

Från Wikipedia, denna ständiga källa till korrekt (?) information:

Biblioterapi, även litteraturterapi, är en terapiform där läsning av böcker och samtal kring dessa ligger i fokus. Biblioterapeutiska texter kan vara skönlitterära verk eller så kallad självhjälpslitteratur.

Biblioterapin är inte endast avsedd för särskilda målgrupper, såsom psykiskt sjuka eller instabila, utan kan utnyttjas av alla. Tyngdpunkten ligger på ett ökat välbefinnande, som har en läkande och helande effekt under tiden man funderar över det man läst och kanske diskuterar det med andra. På detta sätt kan minnen och erfarenheter kläs i ord, vilket ger en distansering och förståelse om tunga och besvärliga upplevelser och problem. Det kan också vara till hjälp att få distans och nya infallsvinklar på sin livssituation.

Jag äger ett antal självhjälpsböcker, det gör jag. Brené Brown är min senaste favorit (du har väl inte missat något av hennes fantastiska TED-talks, detta t.ex. ?). Men jag har ofta svårt att ta mig tid för den typen av böcker. Många är ju fantastiska, andra känns mest som fackböcker (jag antar att ni förstår på det där uttalandet att fackböcker inte är min favoritgenre…) och jag tycker det blir så jäkla torrt. Det finns några undantag, men jag tror det är att informationen är så komprimerad som gör den svår att ta till sig för mig. Även om där kan finnas exempel och övningar så blir det svårt att alltid applicera på sitt eget liv.

Skönlitterära böcker däremot! Mein gott. Där kan vi snacka självhjälp! Det finns otroligt många (för att inte säga alla) böcker som på något sätt får mig att tänka till kring mig själv och mitt inre. ”Vanliga” böcker har gett mig mer självinsikt, självdistans och självförståelse än något annat. Jag har gått litegrann i traditionell terapi också och det trivs jag verkligen med, det skulle jag vilja rekommendera att alla gör och hade jag bara råd skulle jag göra det regelbundet livet ut.

När jag själv skriver vill jag gärna försöka förmedla samma typ av insikter som jag själv nått. Utan att skriva läsaren på näsan hoppas jag att de genom min text ska förstå någonting om sig själv eller om andra. Sitter som bäst och klurar på hur detta ska gå till utan att det blir för uppenbart bara…

Biblioterapi alltså – billigt, lättillgängligt och minst lika bra som alternativen!

Divider

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s