Hur räknar man sitt manus?

Räknar ni era manus i tecken eller ord? Jag vet inte vad som är rimligast. Tecken är ju roligast på ett sätt, siffran blir ju snabbt väldigt hög när man skriver. Men det känns som om ord är mer rättvist egentligen, för beroende på hur svåra (som de oftast innebär långa) ord man använder så säger ju teckenmängden inte jättemycket om omfattningen egentligen. Eller?

I sitt sommarprat nämnde Fredrik Backman att hans första bok En man som heter Ove innehåller ca 550 000 tecken (om jag minns rätt). Han räknar tydligen i tecken. Med eller utan blanksteg?

Vulkan har en uträkning där man kan se hur många sidor ens text kommer motsvara i en bok, då ska man istället ange antal ord.

Eva Sahlström skriver att det säkraste sättet är att räkna i antal tecken, inklusive blanksteg.

Stephen sägs skriva 2000 ord om dagen, återigen ord.

Jag landar nog i att det ändå känns bäst att ange antal tecken, inklusive blanksteg. Med det sättet att räkna har jag skrivit 4967 tecken idag. Fick lite inspiration och tog längre lunchrast än vanligt – tacka vet jag jobb med flextid!

Hur räknar allra andra?

Divider

11 reaktioner till “Hur räknar man sitt manus?

 1. Hmm, vad skriver du i för program? Och hur har du gjort för att planera händelseförloppet mm för boken? Inser att jag får 100 nya frågor varje minut jag funderar vidare på det här, men vad sugen jag är!

  Gillad av 1 person

  1. Än så länge skriver jag i Evernote för att ha tillgång till texten oavsett device eller var jag befinner mig, men jag kommer byta till Word när det blir mer ordning på manuset. Jag har använt mig av färgflätan för att få ordning på förloppet, eller snarare för att få ordning på i vilken ordning jag berättar vad (har skrivit ett inlägg om färgflätan). Själva händelseförloppet har jag klurat på ett tag för att få ihop.

   Jag tycker du ska sätta igång! 😁

   Gillad av 1 person

 2. Jag håller också koll på antal ord. Som journalist var det tecken och jag tror teckenräkning är alldeles för förknippat med något negativt för min del. Men det där verkar vara olika. Har för mig att Ninni Schulman räknar tecken och Caroline Eriksson ord, tycker mig ha hört om det i podden Skriv en bestseller någon gång.
  Det där med räkningen må vara bra för att kontrollera hur långt man kommit i råmanusfasen, och för att se till att det inte spårar ur i redigeringen och blir jättelångt. Men annars tycker jag det är oviktigt, det är ju ingen mängdsport vi sysslar med och antal ord eller tecken skrivna säger ingenting mer än att tangenterna tryckts ner, det kan ju vara femhundra ord som inte betyder ett skit lika gärna 😀
  Jag kommer att ha en Excelfil med ordräkning nästa råmanusfas, eftersom jag har problem med att sluta, jag behöver begränsa mig och tänker testa att ha maxantal ord per dag och vecka. Så får vi se hur det går.

  Gillad av 1 person

   1. För sin egen skull kan det vara kul att hålla koll, såg för övrigt något om att vissa förlag vill att man skriver antal ord på manusets förstasida. Så någonting säger det ju 😊

    Gillad av 1 person

 3. Jag räknar också ord, är inte van alls vid att räkna tecken, så det säger mig inte så mycket. Men jag håller med Marie om att kvantiteten egentligen inte är det viktiga – eller åtminstone inte det enda sättet att mäta en texts framväxt på. I nuläget händer det mest med mitt manus i huvudet. Svårt att mäta, men viktigt ändå! 😊

  Gillad av 1 person

 4. Räknar ord. Eller nej, jag räknar dem inte. Mer så att jag tänker att så här många ord per dag och då kan jag få vara nöjd med mig själv. Men sen så där manus, då handlar det mer om vad berättelsen kräver och inte ordmängd. Har å andra sidan börjat tänka att jag också skulle vilja skriva kort, jättekort, fast roman ändå.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s