Just do it

Liksom Sara har jag dragit paralleller mellan träning (Sara skrev specifikt om löpning) och skrivande. Men mina tankebanor har varit lite annorlunda.

Jag tänker att motivation är överskattat. Låt mig förklara.

Målsättningar och visioner och motivation är bra, det ger en riktning att sträva mot som kan underlätta oavsett om man tränar eller skriver. Men jag tror inte det är det viktigaste. Om jag dag efter dag sitter och väntar på att känna mig motiverad innan jag kommer iväg till gymmet så lovar jag att jag inte kommer röra mig en centimeter. Hur gärna jag än vill komma i form och bli stark så är motivationen ärligt talat inte tillräcklig för mig att lyfta på rumpan och göra arbetet. Det som istället krävs är beslutsamt. Att bara göra det. Att träna trots brist på motivation, att se det som en nödvändig rutin som jag inte har någon anledning att rubba på lika väl som jag behöver städa eller klippa gräset eller tvätta – eller skriva.

Okej mina liknelser haltar lite för skrivandet är ju faktiskt väldigt lustfyllt också. Det är att ägna sig åt en drivkraft jag haft i hela mitt liv, ett uttryck för min kreativitet och som är en stor del av vem jag är. Men ni kanske förstår vad jag menar? Jag kan inte vänta med att skriva tills jag känner mig motiverad eller inspirerad. Jag måste skriva ändå.

Annars blir det fan ingen bok.

Annonser

12 reaktioner till “Just do it

 1. Håller helt med! Lite som att man inte kan sitta och vänta på inspirationen. Det är bara att sätta sig och göra det ändå (och ofta kommer ju inspirationen förr eller senare, bara man är ihärdig). Däremot tänker jag att det behövs någon sorts grundläggande motivation – en inställning, snarare än en känsla. Den där vissheten om att det är det man vill göra, även om det inte alltid känns så. Men det är väl ungefär det du är inne på. 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Precis helt rätt. Det är bara att göra det, inte fundera så mycket kring känslan och lusten. Detaljer som motivation och inspiration går inte att förlita sig på.
  Att pusha igenom det där initialt jobbiga för att på sikt få utdelning gäller både i motion och skrivande. Sedan är det ju härligt med lust och inspiration, men den tycker jag kommer när man sätter sig vid datorn.
  Som Sara skriver, den där vissheten om att det är detta jag vill, den hjälper mig när jag ska sätta mig en dag då det känns lite motigt.
  Hoppas det går bra för dig i NaNo, halvtid nu. Tiden går så himla fort. Jag, som inte ens har en deadline, känner att den bara rinner ifrån mig, haha 😀

  Gillad av 1 person

   1. Eller hur! 🙂
    Haha, det är bra att du är glad. Sedan ska du kanske omdefiniera ”skitdåligt”? Du har ändå skrivit mycket har jag sett, kanske mer än du skulle gjort annars? Det är något att vara nöjd över, tycker jag 😊

    Gillad av 1 person

 3. Hej! Jag håller verkligen med! Jag hemfaller ibland åt att vara ”mycket snack och lite verkstad” det duger inte. Eller som du skriver så ”blir det fan ingen bok” 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Härligt inlägg! Det stämmer ju. Hjälper inte att sitta och vänta på att nåt ska hända. Sådana människor blir jag tokig på. Jag tycker det är det man gör i vardags livet som ger en inspiration till att bli bättre och vidga sina vyer.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s