Dramaturgi och utvecklingsbågar

Bågar? Är det verkligen rätt sätt att uttrycka det som på engelska kallas t.ex. character arcs? Jag låter det stå så får väl någon rätta mig om jag har fel!

Jag lyssnade på ett gammalt avsnitt av Skriv en bestseller… om dramaturgi och blev väldigt inspirerad. Dessutom blev jag inspirerad av läsa Carolines bok, som stått i hyllan och väntat på mig nu i några veckor. Började läsa häromkvällen och upptäckte hur den dramaturgiskt påminner en hel del om mitt eget manus, så som jag tänkt mig det i alla fall. Det känns bra! Ska inte luta mig mot hennes bok på något sätt, mitt manus måste få stå på egna ben och jag måste hitta vägar som funkar för mig, men jag kommer helt klart kika tillbaka på hennes dramaturgi och uppbyggnad om jag fastnar framöver.

I samband med detta har jag också känt ett allt mer trängande behov att tydliggöra mina karaktärers utvecklingskurvor (kurvor heter det ju, inte bågar!). Jag vet hur jag vill att i alla fall två av mina tre största karaktärer ska utvecklas, men jag vill specificera lite tydligare och gärna grafiskt hur jag har tänkt mig alltihop.

Efter att häromveckan ha varit på kurs (verksamhetsledningssystem i praktiken, vad säger ni om den?) fick jag en påminnelse om vilket kraftigt verktyg det kan vara att visualisera saker rent konkret t.ex. med post-its, en whiteboardtavla eller liknande. Så det blir mitt nästa steg!

Hur går det för er?

9 reaktioner till “Dramaturgi och utvecklingsbågar

 1. Visst är det en härlig känsla, den där att uppleva sig vara någorlunda på rätt spår?! Är det De försvunna eller Hon som vakar du läser?
  Här rullar det på, 2000 ord om dagen och ungefär 18 arbetsdagar till så har jag ett nytt råmanus 🙂

  Gillad av 2 personer

   1. Haha, ingen fara! Lika otydligt av mig, Eriksson har ju skrivit två böcker till, jag borde kanske frågat om dem också 😄
    Jag gillade båda hennes senaste böcker (har inte läst de andra), fast slutet i De försvunna var sådär. Blir roligt att höra vad du tycker 🙂
    Tack, jag kämpar på 😬

    Gilla

 2. Härligt när man vet HUR man vill utveckla sina karaktärer. Då har man mycket kul att tänka på 🙂 God jul och gott nytt (skriv)år!

  Gilla

 3. Jag går i samma tankar kring hur jag kan göra två olika manus bättre vad gäller detta. Mest tankeverksamhet visserligen men tycker det också ger en hel del. 😉
  Kul att du hittat något att utgå från. Och som du säger gör om till ditt. Det funkar så för mig med ibland. 😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s