Ett första steg in i post it-världen

Igår tog jag ett rejält grabbatag om strukturen på mitt manus. Det kändes bra! Jag bestämde mig för att gå post it-vägen, som så många andra verkar vara hängivna till. Jag gillar ju också sånt där, färgglada små lappar som ger en visuell överblick över vad det nu är man vill överblicka – i det här fallet ett bokmanus. Det ger åtminstone en känsla av att man har någon slags koll på vad man sysslar med.

Jag började med att välja färger (nog så viktigt!) som kunde passa i min färgfläta – det blev rosa, orange och grön. Sedan skrev jag upp scen för scen på respektive lapp i rätt färg och klistrade upp på väggen i min skrivhörna. Jag gjorde en liten bock längst ner i hörnet för de scener som redan är skrivna (fler än jag trodde!).

Sedan letade jag fram mina röstmemon i telefonen. Ofta får jag bra idéer när jag åker bil och lyssnar på poddar, och eftersom det är mindre lämpligt (och olagligt?) att skriva ner en anteckning i telefonen när man kör så brukar jag spela in röstmemon för att komma ihåg min tanke till senare. Nu hade jag ett helt gäng memon som jag lyssnade igenom och det gav mig flera nya lappar som gav mig nya idéer och som genererade ytterligare några fler lappar. (Okej, jag fastnade också en stund i att lyssna på min egen röst. Jag gillar dialekten jag lagt mig till med på sistone. Jag är ju från Göteborg från början, men slipade bort det värsta när jag flyttade till Jönköping för tolv år sedan. Sen har jag lagt mig till med vissa östgötska melodier och uttal sen jag fick ett liv där också för tre år sedan. Nån himla hybrid-dialekt har jag fått i alla fall och jag tycker den är riktigt behaglig att lyssna på. Och fascinerande! Det är ju så sällan man hör sin egen röst sådär.)

Men jag funderar fortfarande på vad mer för typ av information jag vill ha på lapparna. POV kanske? När i det kronologiska händelseförloppet som scenen utspelar sig (lapparna är nu upphängda i den ordning de är tänkta att dyka upp i manuset)? Vilka personer som är med i scenen? Får nog googla lite mer och se hur andra jobbat med detta…

Något jag märkte ganska snart var att jag hade stor nytta av den kurs jag gick i december via jobbet. Den handlade om något så torrt som ”verksamhetsledningssystem i praktiken” (fast jag tycker det är skitspännande!) och då fick vi bland annat lära oss hur vi strukturerar upp en process på att tydligt sätt. Det gick faktiskt att applicera på manuset också! Jag gjorde inte det fullt ut igår men nu när jag skriver om det blir jag sugen på att gå tillbaka och justera. Jag skulle kunna få ett flöde genom att t.ex. ange på olika rader var i tiden jag befinner mig och sedan sätta varje lapp i ordning och på rätt rad så att visualiseringen blir som en kurva upp och ner mellan olika kalendertider men ändå så att jag ser när i manuset varje grej dyker upp.

Måste nog fundera en vända till på detta, men känner redan nu att Excel kanske är att föredra ändå. Inte minst pga post it-lappars tendens att tappa sitt klister rätt snabbt. På den där kursen jag gick använde vi också post it-lappar och ena kursledaren tipsade om hur man kan riva av post it-lappen från blocket på att sätt så att lappen sedan inte krullar sig när man sätter upp den någonstans. Himla bra life hack ändå! Förutom att klistret är så dåligt så lapparna lossnar oavsett hur raka och släta de än är…

17 reaktioner till “Ett första steg in i post it-världen

 1. Själv har jag hur många anteckningar som helst som drällt runt på post-it-lappar, men som sedan försvunnit till papperskorg eller liknande för att jag inte vet var jag ska göra av dem, eller för att de inte sitter upp hur länge som helst. Men för kortvariga noteringar är de alldeles utmärkta 🙂 Vet dock inte om jag skulle fixa att skriva ned scenerna för hela mitt manus på post-its.

  Gillad av 1 person

   1. VI är ju så olika i våra arbetsformer. Det gäller att hitta sin egen väg att gå, men också att testa och sno idéer från andra skrivande personer… Det går ju att hitta guldkorn överallt.

    Gilla

 2. Färger och det visuella är inte att förakta. Själv funderar jag på utseende på bloggen och även om jag ofta läser i telefonen fick jag nu upp ögonen för ditt snygga tema när jag använder datorn. Vad är det för tema? (Förr gick det att se sådant, men det har WP slutat med…)

  Gillad av 1 person

   1. Mycket snygg! Tack. 🙂 Får se om det är något för mig. WP har färre teman nu än tidigare och de är också mer begränsade nu än förut… Svårt att hitta rätt.

    Gilla

   2. Ja jag känner mig ganska begränsad också, men tänker att de flesta läser väl ändå i telefonen – ofta i nån app där allt är samlat typ WordPress eller Bloglovin. Det är mycket sällan jag själv är inne på folks faktiska bloggar också.

    Gillad av 1 person

   3. Jo, så är det ju. Har kikat runt lite under fm för att se hur det ser ut och det är ju skillnad mellan dator och apparna. Speciellt tråkigt blir det ju när det ligger samlat och bara matas fram. Då ser ju allt likadant ut. Men en liten justering hade varit kul ändå.

    Gilla

 3. Så roligt att du kommit igång! Hade inte klarat mig utan post-it. Använder det till att skriva ner allt och bockar av efterhand det är gjort. Använder också färgtema. Jag prioriterar efter färg. Jag lärde mig när jag jobbade på sjukhuset att ”färgsätta” patienterna efter hur allvarligt tillståndet var. Rött är det mest allvarliga och sen går skalan till grönt för lindrigare fall. Har gjort mitt eget system nu till när jag skriver. Lycka till med ditt!

  Gillad av 1 person

 4. Inspirerande! Kul att du är igång. Själv gillar jag idén med post-its, men har aldrig riktigt fått det att funka själv. Främst för att jag tycker att det är svårt att avgränsa t.ex. scener till en enda färg – ofta finns det lite från flera trådar i samma scen, och då får jag svårt att välja färg på den där lappen. 🙂 Samma problem borde iofs uppstå när jag skriver färgfläta i Word, men jag tror att skillnaden är att jag buntar ihop lite och gör varje färgsekvens längre där. Längre än vad som ryms på en post-it, alltså. Kul hur som helst, att läsa om hur andra gör!

  Gillad av 1 person

 5. Detta låter ju jättebra! Senast jag tittade in hade du en liten svacka, men nu är du verkligen på det hela igen. Vad roligt! Post-its är bra, men som du är inne på tappar de ju sitt klister och då kan det bli rörigt (fråga mig).
  Utbildningen du gick via jobbet låter klockren, allt som kan struktureras upp är i behov av lite tydlighet. I like tydlighet 😉

  Gilla

 6. Oj, du måste beskriva hur man får post-its att inte krulla sig! Jag använder det jättemycket när jag redigerar egna manus (skriver ut tjocka buntar och gör anteckningar i olika färgkombinationer). Hade en whiteboardtavla förut som de satt kvar hyfsat länge på, men det är ändå svårt att flytta runt dem…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s