Apropå #metoo

I Veronica Almers veckobidrag till Debutantbloggen funderar hon kring hur hennes skrivande påverkats av hösten #metoo-upprop. Hur samtycke för henne har blivit ännu viktigare att tydliggöra även i böcker.

Jag har tänkt lite i samma banor de senaste dagarna, då jag hängett mig åt Simona Ahrnstedts senaste bok Allt eller inget. Jag tror jag har läst någonstans att Simona själv kallat det för hennes mest politiska och feministiska bok hittills, eller så var det bara jag som tolkade det så för det märks verkligen. Det går knappt en sida utan att olika något samhällskritiskt nämns, mycket om kroppspositivism/kroppsacceptans men också om feminism, gubbiga chefer och hur patriarkatet påverkar oss.

Och det är så uppfriskande! Vid något tillfälle ledsnade jag lite och tyckte att det blev lite väl politiskt, men bara någon sida senare svängde jag genast och tycker istället att det verkligen funkar. Simona har med den boken lyckats visa att man kan skriva politiskt korrekt och ifrågasättande utan att tumma på den hetta, romantik och spänning man förväntar sig från hennes böcker.

Frågan är om man kanske så att säga ”predikar för kören”. Jag går runt med en föreställning att de flesta kvinnor är med på banan kring de åsikter Simona skriver om, men jag kan ju ha fel. Säkert finns det läsare som får en ögonöppnare tack vare den boken och det är ju bara att välkomna! Önskar bara att fler män läste romance, så att även de kunde få sig lite vardagsfeminism till livs. 🙂

I mitt eget manus har jag också tänkt på det här. Simonas bok är så annorlunda på det sättet att hon helt öppet vänder och vrider på de här frågorna, men jag vill nog inte göra på det sättet. Jag försöker istället skriva som om allt det där är självklart. Jag vill väva in kroppsacceptans, samtycke och respekt för varandras integritet i boken – okommenterat. Som en drömvärld, trots att det utspelar sig i nutid, där man inte behöva göra en grej av att vara schyssta mot varandra – det är bara helt naturligt. Det är det enda jag kan sakna i Simonas bok, för visst är det dystert att det inte redan är alldeles självklart…

3 reaktioner till “Apropå #metoo

  1. Jag tycker det låter jättebra att väva in allt som borde vara självklart, det är ju att ta det till nästa steg, post-metoo liksom. Att inte förklara varför, utan bara presentera det som är. Toppen! Blir väldigt nyfiken på det du skriver!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s